? Construction continues on the new entrance to the Visitors Center.
[from upper left] Workshop participant Livio Stabile and volunteer Jenn Epstein distribute concrete into the prepared form for the first stage of the upper ramp.
Workshop participants Fernando Lomast, Sylva Tentori and Rebecca smoothen [screed] the surface of the slab.

? Construction continues on the new entrance to the Visitors Center.
[from upper left] Workshop participant Livio Stabile and volunteer Jenn Epstein distribute concrete into the prepared form for the first stage of the upper ramp.
Workshop participants Fernando Lomast, Sylva Tentori and Rebecca smoothen [screed] the surface of the slab.

? [from upper left] Here again the slab is impressed with lines of individual pavers. The concrete is a mixed with a very grainy combination of sand and gravel. Fernando uses a heavy brush and water to scrub the surface before the concrete hardens. This exposes the pebbly roughness to make the surface of the slab as slip-proof as possible. This method has been used on all of the path surfaces.

? The small slanting retaining wall between the path and the first level of the ramp was poured in several stages.
Paolo Soleri joins the crew to teach a finishing technique that he used on many walls at Cosanti.
The mixture of concrete used for this is like a creamy soup, which he calls slip. Paolo distributes this onto the top of the wall in such a way that it slowly melts down the side. He then uses a can to give the upper surface a kind of half moon rigded appearance. Before the concrete dries, some silt is powdered over it. The wall then is covered with wet cloth to let it cure very slowly.
Report on construction in this area will continue on 5/16/07.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>